NCPC din 15 februarie, neconstitutional amanat?

Proces inceput in 1 februarie 2013, NCPC sau nu?

Dupa cum stiti, pentru justa corelare cu legea privind degrevarea, inca nepromulgata si evident nepublicata in M.Of., s-a amanat intrarea in vigoare a NCPC pentru 15 februarie 2013.

Solutia legislativa de amanare promovata prin OUG nr. 4/2013, nu ma deranjeaza, daca tot trebuie corelata cu legea mai sus amintita.

Dar, din imposibilitatea de a ma concentra pe chestiuni cu adevarat utile si importante, pe fondul ploii mocanite de afara, am ajuns sa dau o privire pe procedura de adoptare a acestei ordonante.

Concluzia: as putea pretinde ca unui proces inceput la 1 februarie 2013 i se aplica NCPC, pentru ca in mod neconstitutional s-a amanat aplicarea acestuia pana pe 15 februarie 2013.

Mai precis, Guvernul nu a consultat Consiliul Legislativ; a trimis solicitarea de aviz dupa ce a adoptat ordonanta. „Proiectul” de ordonanta de urgenta rezulta a fi trimis Consiliului Legislativ in 31.01.2013, consiliu care in mod prompt il analizeaza si isi exprima avizul nr. 61 din aceeasi data, 31.01.2013 (doar are termen de avizare, 24 de ore). Logica avizarii este insa rupta de constatarea ca, de fapt, s-a avizat ex post un act normativ deja adoptat, iar nu un proiect. OUG nr. 4 era deja adoptata in sedinta Guvernului din 30.01.2013. In concluzie, Guvernul a formulat o solicitare fara obiect, ca doar nu poti cere aviz la un proiect care nu mai exista in aceasta calitate.

Ma intreb iar, uitandu-ma cum ploua afara, daca tot nu-ti pasa de continutul vreunui aviz, de ce sa te mai obosesti sa-l ceri? Si nu pot sa nu ma intreb de ce Consiliul Legislativ continua sa emita avize pentru acte adoptate? Cererea de aviz nu devine caduca la data adoptarii proiectului supus avizarii? De ce sa-mi bat capul cu o solicitare care a ramas sau, mai grav, cum este cazul de fata, era ab initio, lipsita de obiect? Poate asa isi mai prioritizeaza activitatea si Consiliul Legislativ.

Desigur, nu-mi doresc sa se admita o astfel de exceptie de neconstitutionalitate, ca ne-ar bulversa nitel organizarea serviciului public al justitiei. Dar, tare vreau sa vad Curtea Constitutionala cum impune legiuitorului sa respecte procedura de legiferare, dincolo de orice considerente de oportunitate, dincolo de evaluarea impactului unei astfel de decizii.

Reclame

Un gând despre „NCPC din 15 februarie, neconstitutional amanat?

  1. Reblogged this on CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN and commented:
    Aceasta este doar una dintre problemele aplicării în timp a noului cod de procedură civilă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s