Verificarea hotararilor arbitrale pentru cartea funciara- o noua aberatie legislativa

Semnalez o noua aberatie legislativa: Legea nr. 206/2012.
Se urmarea aprobarea prelungirii termenului de intrare in vigoare a NCPC si a modificarilor la legile speciale cuprinse in Legea nr. 76/2012. Pe scurt, un proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 44/2012.

Se aproba de Senat, si urmeaza aceeasi poveste pe care nu o mai suport de cateva zile: Camera Deputatilor, cu rol decizional, vine cu amendamente. Desigur, nu pentru a modifica termenul intrarii in vigoare a NCPC, ci pentru modificari de fond ale actualului Cod de procedura civila si evident ale NCPC.
De ce sunt suparata? Pentru ca isi bat joc de controlul judiciar al hotararii arbitrale si in definitiv, de hotararea arbitrala si de institutia arbitrajului. Pentru ca nu au avut curiozitatea de a studia ce presupune verificarea unei hotarari arbitrale inainte de incuviintarea executarii silite in raport de procedura actiunii in anulare, pentru ca nu au avut curiozitatea sa se intrebe care a fost ratiunea pentru care s-a propus si s-a aprobat abrogarea alin. 2 din art. 594 din textul initial al NCPC (din art. 603 NCPC republicat), intr-un final, pentru ca nu s-au preocupat de etapa documentarii propunerii legislative. Finalmente, sunt suparata de acelasi abuz de dreptul de a propune amendamente, abuz de drept pentru care mi-as dori atragerea raspunderii autorilor.

Ce s-a modificat?
art. 363 CPC a dobandit un nou alineat, alin. 4:
In cazul in care hotararea arbitrala se refera la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate si/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotararea arbitrala se va prezenta instantei judecatoresti sau notarului public, pentru a obtine o hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, un act autentic notarial. Dupa verificarea de catre instanta judecatoreasca sau de catre notarul public a respectarii conditiilor si indeplinirea procedurilor impuse de lege si dupa achitarea de catre parti a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la inregistrarea in cartea funciara si se va realiza transferul dreptului de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil in cauza.

Art. 603 alin. 3 nou introdus in NCPC are acelasi continut.

In viziunea de mare intelepciune juridica a art. 363 alin. 4 CPC, partea interesata care spera ca a dobandit dreptul real in urma litigiului arbitral, printr-o hotarare arbitrala care are aceleasi efecte cu o hotarare judecatoreasca, poate constata ca transferul dreptului de proprietate este conditionat de (1) obtinerea unei hotarari judecatoresti/ act notarial, care ar urma sa ateste verificarea unor conditii si proceduri neprecizate dar impuse de nu stiu care lege, si (2) de achitarea unui impozit nereglementat de lege (impozitul privind transferul dreptului de proprietate) care ar reveni in sarcina nu a persoanei interesate, ci a partilor litigante. In lipsa acestora, nu se poate inregistra nimic la CF, adica hotararea arbitrala nu inseamna nimic.

Desigur, as putea sa-mi dau cu parea si sa ghicesc ce a vrut legiuitorul, dar legea nu se interpreteaza pe astfel de criterii. CF-ul va dori o hotarare judecatoreasca/act notarial in care judele/notarul sa-i zica negru pe alb ca hotararea arbitrala respecta conditiile si procedurile impuse de lege. Judele o sa zica ca asta ii actiune in constatare, iar partea tre sa-i indice ce conditii si proceduri sa constate ca au fost respectate, adica impuse de care lege, si se va intreba daca e admisibil in unele cazuri eventual sa verifici conditiile si procedurile ce fac obiect numai de actiune in anulare. Deci, cu hotararea judecatoreasca m-am lamurit ca nu o scot urgent la capat. Sa zicem ca ma duc direct la notar…si el ce verifica? si ce act emite in urma unei verificari (ca nu s-a modificat si competenta notarului)? Evident, sa nu va imaginati ca de fapt tre sa ma duc cu partea adversa sa consimtim la transferul dreptului real in fata notarului, ca nu-l mai dadeam in judecata arbitrala. Poate ca legiuitorul in intelepciunea lui, de cand a luat-o razna cu medierea, confunda hotararea arbitrala cu un acord de mediere, nu realizeaza ca arbitrajul e o judecata privata, dar o judecata.
Sa zicem, prin absurd, ca obtin actele de mai sus. Mai am impozitul, pe care eu dobanditor al dreptului real interesat sa ma inscriu in CF, va trebui sa-l platesc. Si aflu cu mirare ca inca nu s-a legiferat „impozitul privind transferul dreptului de proprietate”, ca exista potrivit art. 77 indice 1 Cod fiscal, doar un impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, datorat de cine mi-a transferat proprietatea. Evident, sportivii nostri din parlament, asta au avut in vedere, dar legea e lege si daca e neclara si imprecisa sa fie declarata neconstitutionala. As dori sa se aplice doar autorilor acestor amendamente, pentru ei legea sa ramana perfect constitutionala si sa-si intabuleze drepturile poi-marti!

In plus, revenim la abuzul de dreptul de a introduce amendamente. Intrucat in ultimul timp, in Comisia juridica de la Camera Deputatilor, in calitate de comisie sesizata in fond in camera decizionala, prin amendament se intelege ce vrea muschii mei sa initiez legislativ, ca eu sunt deputat si nu ma intereseaza ca vreun senator o vrea sa isi dea cu parerea (prin vot, desigur) pe ce propun eu, ca asta inseamna Parlament bicameral, si pentru ca eu sunt deputat si concep cum vreau ce reglementari vreau, neavand nevoie sa ma consult cu diverse consilii, comisii si comitete, legi si Constitutie, va trebui sa reflectez la modul in care noi, cei umili si supusi Autoritatii Legiuitoare am putea sa fim despagubiti. Avem nevoie de responsabilizarea parlamentarilor si in general a tuturor initiatorilor de acte normative.

Anunțuri

5 gânduri despre „Verificarea hotararilor arbitrale pentru cartea funciara- o noua aberatie legislativa

 1. Mihai D. spune:

  Buna ziua. Am vazut acest post din 2012. Intre timp art. 603 alin e din NCPC reglementeaza aceatsa situatie. Am si eu un astfel de caz iar notarul public ridica din umeri si spune ca trebuie sa facem un nou act de vanzare-cumparare in prezenta, evident, a ambelor parti litigante. Ce parere aveti? credeti ca s-a reglementat situatia?

  • ioanacarp spune:

   Cred ca este mai simpla varianta investirii cu formula executorie la instanta.

   • mihai dumitrica spune:

    Buna seara.
    Investirea s-ar face de catre Tribunalul in raza caruia a fost arbitrajul dar doar in cazul unei hotarari susceptibile de executare silita. In cazul de fata avem o hotarare care tine loc de act autentic. Cred ca instanta este judecatoria din raza careia este imobilul. Nu este prea in regula ca aceasta instanta sa verifice „conditiile”… Conditii care nu sunt specificate in Art.603. As merge la notar insa notarii pe care ii cunosc mi-au propus sa fac un act autentic de vanzare-cumparare cu ambele parti prezente. Lucru care nu este posibil.

   • ioanacarp spune:

    buna seara,
    intregul art. 603 alin. 3 este o nebunie. care instanta? care procedura? care conditii? cele de la 603 alin. 1 si 2 sau si altele?
    eu as incerca investirea la tribunal si depunerea la ocpi a hotararii arbitrale investite cu dovada achitarii impozitului.
    sau as depune hotararea arbitrala la ocpi si contest respingerea intabularii, cu exceptia de neconstitutionalitate a acestui articol- daca as avea timp si multa rabdare
    Sunt curioasa sa-mi spuneti ce ati rezolvat.
    O seara buna,

 2. marius spune:

  Sunt deacord cu dumneavostra.
  Nu va dura mult si se va ridica cu siguranta si o exceptie de neconstitutionalitate.
  Am facut arbitraj ad-hoc, circa 20 litigii, printre care vanzare-cumparare, succesiuni, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s