Sa ne amuzam- candidati procuror general PICCJ si procuror sef DNA

Este tarziu, voi amana subiectul TVA la incasare.
Astazi nu a functionat portalul instantelor. Intr-un final, intru pe site-ul Minsiterului de Justitie si ma lamuresc…probleme tehnologice, a crescut traficul, le vor rezolva…
Deci o sa aflu mai incolo solutia in dosarul de ma interesa. Asa ca mai rasfoiesc site-ul Ministerului. Marturisesc ca nu m-a interesat cine candideaza la sefia Parchetului General/DNA. Auzisem si eu ca tot omul ca dna. Kovesi a renuntat, dar atat.

Si ce sa vezi? Dau pe site de CV-urile candidatilor. Unele sunt scurte, la obiect, unele le-am citit printre randuri ca doar un CV nu tre sa fie un interviu scris. Desigur, m-am amuzat tare mult ca si cum as fi citit perle de la bac. Unii nu stiu sa inceapa experienta profesionala din prezent in trecut, unii nu stiu sa detalieze competentele si aptitudinile de utilizare a calculatorului ci mentioneaza „abilitati de operare PC”, unii se lauda cand au obtinut permisul de conducere sau isi insiruiesc toate seminariile si cursurile de formare/perfectionare profesionala inclusiv de operare calculator sau limba engleza… unii sunt modesti, se autoevalueaza cu „bine” la limba italiana in conditiile in care multi ani a fost detasat la Ministerul Justitiei si trimis in Italia ca magistrat de legatura (adica sa sprijine extradari, transferuri, mandate europene de arestare intre Italia si Romania, deci musai stie italiana mai bine ca alt canditat de s-a evaluat cu FB la engleza!). Unii si-au trecut la Distinctii profesionale, premiul Cybercrime Fighter Award atribuit de McAfee! Cum sa nu te amuzi?

Daca nu as fi mers mai departe cu planurile candidatilor de conducere a institutiei, probabil imi pastram zambetul pentru mine. Deja e prea de tot, tre sa vedeti planurile lor.

Unii se cred nu numai impartiali ca zice legea, dar si independenti; cu toate acestea, vor un control ierarhic mai bun, ca sunt prea multe achitari in instanta si prea putine solutii infirmate la parchet. Apreciaza ca DIICOT ar trebui sa sprijine producatorii romani de legume si fructe, pentru a nu slabi independenta alimentara a Romaniei. DNA-ul este amenintat, intre altele, de neglijenta in respectarea drepturilor omului, apararii si respectarii demnitatii umane, exemplificand esecurile institutiei, printre care pur si simplu achitarea pe fond a presedintelui LPF! Adica, in opinia unui candidat, achitarea unui om este un esec cauzat de organizarea si planificarea urmaririi penale, neglijenta in respectarea drepturilor omului, apararii si respectarii demnitatii umane, superficialitate in administrarea probelor si operativitate deficitara! In rest, masurile organizatorice propuse (unificare sectii, desfiintare de birouri teritoriale, limitare competente DNA) cred ca i-ar ajuta sa faca fata intr-adevar marii coruptii. La cati procurori a criticat in planul elaborat, de la Morar la Kovesi, nu cred ca are sanse! Putina diplomatie… In plus, apreciaza ca parchetul inca trebuie sa se adapteze Legii micii reforme, fara a zice ceva de noile coduri.

Next, dna cu italiana. Toate bune si frumoase, dar vad ca vrea acces pentru procurori la evidenta fiscala si conturile bancare ale tuturor persoanelor prin agreement cu BNR… de ANAF nu mai zic ca devine partener de nadejde al parchetului..La cate abuzuri sunt deocamdata, nu-mi surade ideea de a se incalca secretul fiscal si cel bancar pentru niste masuri asiguratorii sau pentru simpla curiozitate a procurorului. Accent pe integritate si transparenta- imi place. Sustine formarea profesionala a procurorilor, specializarea lor- imi place. Repartizare obiectiva a cauzelor pe procurori in functie de 3 criterii propuse, predictibilitatea practicii- suna bine, dar sper sa nu ajunga sa legifereze prin unificarea practicii la parchet! Am mai retinut: fiecare procuror cu grefierul sau si politie judiciara in subordine, ideea de ancheta in echipa cu specialisti. Accent pe combaterea conflictului de interese. E tare lung proiectul, si e tarziu… La sfarsit cuprinde o sinteza pe noul cod de procedura penala (o sa-l citesc intr-un weekend). Per ansamblu, da, imi place proiectul- dna. procuror Elena Hach, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, merita sa-i amintesc numele. Si-i doresc succes!

Mi-e somn, poate or fi interesante si celelalte proiecte, dar va las sa le descoperiti. Mai era un domn de la DLAF, Dumitrescu Constantin Claudiu; ma uit pe cuprinsul proiectului: Parchetul european- o noua provocare in materie de politica penala la nivelul UE! Promit sa-l citesc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s