Foaia de parcurs- implicatii de drept fiscal

Reflectam asupra unor modificari ale Codului Fiscal prin OUG nr. 24/2012 si a Normelor metodologice prin HG nr. 670/2012- foaia de parcurs si implicatiile ei fiscale de limitare a dreptului de deducere.

Codul fiscal nu reglementeaza foaia de parcurs. A fost introdusa prin HG nr. 670/2012 a carei Nota de fundamentare la capitolul Schimbari preconizate este clara: utilizarea foii de parcurs de catre orice contribuabil, indiferent daca este persoana fizica sau juridica, ca document de justificare a incadrarii unui vehicul in categoria celor pentru care TVA este deductibila. Acelasi document va fi utilizat si pentru deducerea cheltuielilor in cazul impozitului pe profit si pe venit (Titlul VI TVA).

Este ceva neclar? Ne multumim sa nu intocmim foaia de parcurs pentru ca art. 45 indice 1 alin. 4 din Normele metodologice prevede ca persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. 2? Exceptia de la prezentarea noului document justificativ priveste doar deducerea TVA, nu si deducerea cheltuielii.

Poate ne salveaza art. 39 indice 1 alin. 1 si art. 49 indice 2 din Norme privind impozitul pe venit, respectiv pe profit: regulile de deducere, termenii si expresiile prevazute, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, se considera a fi utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii au semnificatiile prevazute la pct. 45 indice 1 din Norme.

Prin reguli de deducere a cheltuielii inteleg ca daca aplic limitarea de 50% nu trebuie sa fac dovada cu foaia de parcurs, adica nu este necesar acest document justificativ al deducerii limitate.

Altfel, as fi tinut sa dovedesc cu foaia de parcurs utilizarea in scopul activitatii a procentului de 50% din cheltuiala, iar daca nu as reusi (neintocmind deloc acest document), s-ar ajunge la concluzia ca nici TVA nu poate fi dedusa pentru o cheltuiala care nu se dovedeste cu foaia de parcurs a fi aferenta activitatii economice. Concluzia este contrazisa expres de art. 45 indice 1 din Norme.

Pana la in dubio contra fiscum, trebuie sa admitem ca deducerea limitata la 50% a cheltuielii poate fi apreciata de organul fiscal ca nejustificata in lipsa foii de parcurs. Reflectiile de mai sus privind regulile de deducere ar trebui sa fie suficiente pentru a justifica contrariul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s