Modificari la regimul contraventiilor privind lipsa rovinietei

Procesele verbale de constatare a contraventiei (PVCC) de a circula fara a detine rovinieta valabila au pus nenumarate probleme celor sanctionati, celor implicati in a-i apara, cat si unor instante care s-au vazut in ultimul timp supra-aglomerate cu mii de plangeri contraventionale pe aceasta tema.

O companie de stat, societate pe actiuni, cu drept de a incasa tariful de utilizare a drumurilor noastre dragi si cu drept de control al incasarilor, comunica mii de hartii pretins semnate 🙂 electronic prin care constata contraventia prevazuta de art. 8 alin. 1 din OG 15/2002, aprobata prin lege cu modificari, si cu alte modificari si completari ulterioare. Aplica amenzi (in functie de tipul vehiculului, de la 250 la 4500 lei) si pretinde plata tarifului de despagubire (in functie de tipul vehiculului, de la 28 la 1210 euro). Pentru fiecare zi cand te-au surprins camerele de monitorizare a traficului…

Prin Legea nr. 144/2012, in vigoare din 27 iulie 2012, s-a modificat OG nr. 15/2002:
1. fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza cu amenda (art. 8 alin. 1);
2. alin. 3, 3 indice 1 si 6 ale art. 8, cele care prevad obligatia de a achita tariful de despagubire si dreptul a se retine certificatul de inmatriculare pana la dovada achitarii acestui tarif, se abroga; se abroga si anexa corespunzatoare (anexa 4)
3. procesul verbal de constatare a contraventiei cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de 30 de zile de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art. 8 alin. 1 (art. 9 alin. 3);
4. tarifele de despagubire aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se anuleaza.

S-a modificat o norma contraventionala intr-un sens favorabil contravenientului. Scriam intr-un post anterior ca de la 1 septembrie, OG nr 2/2001 privind regimul contraventiilor se modifica si se prevede expres ca regimul contraventiilor se completeaza cu Codul penal.
Codul penal contine o regula de aplicare in timp a legiiaplicarea legii penale mai favorabile. In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila. De asemenea, pedepsele complementare care nu mai sunt prevazute in legea penala noua nu se mai aplica. In cazul pedepselor definitive, avem de asemenea reglementata aplicarea obligatorie si cea facultativa a legii penale mai favorabile intervenita intre timp prin recunoasterea unor cauze de inlaturare si de modificare a pedepsei. Pedepsele complementare si masurile de siguranta/educative nexecutate si neprevazute in legea noua nu se mai executa.
Codul penal contine si o regula de aplicare retroactiva a legii penale: legea penala nu se aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. In acest caz, executarea pedepselor, masurilor (…) pronuntate in baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte, inceteaza prin intrarea in vigoare a legii noi.

Art. 12 din OG nr. 2/2001 in aceeasi ratiune prevede ca daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ; daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta.

A. Consecintele prevederii caracterului de fapta continua si a modificarii termenelor si conditiilor de intocmire si comunicare a PVCC

Contraventia este continua in cazul in care incalcarea obligatiei legale (de a circula cu rovinieta valabila) dureaza in timp.

Conform art. 13 din OG nr. 2/2001, pentru orice contraventie continua, agentul constatator are dreptul de a aplica sanctiunea in termen de 6 luni de la data la care a fost constatata fapta (de la data incetarii savarsirii faptei, de la 1 septembrie 2012, conform Legii nr. 76/2012). Nerespectarea termenului conduce la prescriptia aplicarii sanctiunii.

Pentru contraventia continua prevazuta de art. 8 alin. 1 din OG nr. 15/2002, constatata conform art. 9 alin. 2, aplicarea sanctiunii prin intocmirea PVCC este conditionata de respectarea unui termen special de 30 de zile de la data constatarii contraventiei– conform Legii nr. 144/2012 de modificare. Dupa 1 septembrie, tot de la data constatarii contraventiei va curge termenul pentru ca Legea nr. 144/2012 este lege speciala fata de OG nr. 2/2001 care are doar rol de completare unde legea speciala nu dispune, pentru ca Legea nr.144/2012 este lege ulterioara legii nr. 76/2012, pentru ca oricum momentul de la care curge termenul prescriptiei raspunderii contraventionale intra sub incidenta legii contraventionale mai favorabile. Data constatarii contraventiei de cand curge termenul de 30 de zile, este data inregistrarii faptei cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate, iar nu data intocmirii PVCC (altfel nu ar mai curge acest termen, anihiland vointa legiuitorului care a urmarit tocmai reducerea termenului de 6 luni).

Acelasi termen de 30 de zile de la constatarea contraventiei curge si pentru comunicarea PVCC catre contravenient. Avem iar un termen special care nu se calculeaza de la data emiterii PVCC. Sanctiune– prescriptia executarii sanctiunii (poate fi constatata de la 1 septembrie de catre instanta investita cu solutionarea plangerii contraventionale, conform art. 14 OG nr. 2/2001).

Art. 9 alin. 3 modificat prevede si ca in intervalul de 30 de zile nu se mai pot incheia alte PVCC. Contravenientul nu poate fi tras la raspundere pentru o aceeasi fapta de a circula fara a detine rovinieta posibil a fi savarsita in acest interval.

Aplicarea legii in timp
-Pe 21 iunie 2012 se constata prin mijloace tehnice fapta. Pe 27 iulie intra in vigoare Legea nr. 144/2012.
PVCC se intocmeste pe 27 iulie. PVCC este un act de procedura care nu mai poate fi indeplinit in termenul impus de art. 9 alin. 3 din legea noua, de imediata aplicare. Aplicarea sanctiunii prin intocmirea PVCC este prescrisa.
PVCC se intocmeste pe 1 septembrie. In acest caz, prin art. 13 Cod penal, se aplica art. 9 alin. 3 din legea noua ca lege mai favorabila.
-Pe 21 iulie 2012 se constata prin mijloace tehnice fapta I, pe 24 iulie fapta II. Pe 10 august se intocmeste PVCC pentru fapta I si mi se comunica pe 15 august. Pana pe 20 august nu mi se mai poate intocmi un alt PVCC, nici pentru fapta II din 24 iulie, intrucat aceasta fapta nu mai este considerata contraventie conform art. 9 alin. 3 modificat, aplicabil in temeiul art. 12 din OG nr. 2/2001.

B. Consecintele eliminarii tarifului de despagubire

Tariful de despagubire reprezinta o evaluare legala a pagubei produse prin savarsirea contraventiei. Un tarif de 1210 euro poate reprezenta in fapt o sanctiune, depasind cuantumul maxim al amenzii speciale de 4500 lei.

In privinta despagubirilor produse prin savarsirea contraventiilor raman in vigoare dispozitiile de principiu ale art. 23 din OG nr. 2/2001.

Incepand cu 27 iulie a.c. nu se va mai mentiona in PVCC si in instiintarea de plata tariful de despagubire, fiind eliminat. Este inlaturata obligatia de plata a acestui tarif prevazuta la art. 8 alin. 3 din OG nr. 15/2002.

Referitor la PVCC emise anterior datei de 27 iulie, avem doua variante de analiza:
cele aplicate si contestate la data de 27 iulie, adica cele impotriva carora s-a depus deja o plangere contraventionala inclusiv impotriva despagubirii, aflata pe rolul instantelor de judeacta, se anuleaza prin prevederea expresa din Legea nr. 144/2012;
cele aplicate, dar necontestate la data de 27 iulie, inca in termen pentru formularea plangerii contraventionale, se anuleaza pentru a nu exista discriminari nejustificate fata de contravenientii din situatia anterioara. O interpretare contrara a art. II din Legea nr. 144/2012 ar fi, in opinia mea, neconstitutionala.
De la caz la caz, daca tariful de despagubire poate fi considerat in fapt o sanctiune contraventionala, petentul poate fi exonerat de la plata in baza legii noi.

Reclame

8 gânduri despre „Modificari la regimul contraventiilor privind lipsa rovinietei

 1. jozef spune:

  Daca drumul national este in lucru de 3 ani…si sant indicatore de 30km cu jumatate de drum inchis…si circulatia dirijata de muncitori…este nevoie de ROVINETA..??? MULTUMESC..??

  • ioanacarp spune:

   Nu exista scutiri in aceste conditii; orice prejudiciu v-ar aduce CNADNR printr-o fapta ilicita, ar trebui remediat, dar nu va indreptateste sa nu platiti rovinieta daca totusi circulati pe drumul respectiv

 2. eleni spune:

  revin cu update la solutionarea contestatiei: judeactoria Fetesti admite plângerea, anulează procesele verbale de contravenţie

 3. Eleni Boboc spune:

  Buna ziua,
  am depus contestatie privind 4 PVCC din 5 primite in apr 2012 pentru circulatie fara rovinieta pe o perioada de mai putin de 30 de zile. La data respectiva am platit 1 contraventie din 5 si am contestat celelalte PVCC. In cateva zile va avea loc procesul in instanta si vroiam sa va intreb daca in lumina noilor modificari la lege, am sanse sa anulez acele PVCC contestate.
  Multumesc,
  Eleni Boboc

  • ioanacarp spune:

   Buna ziua,

   Un astfel de raspuns nu va pot da in lipsa unor date concrete care sa dezvaluie o problema de drept la care as putea sa va impartasesc reflectiile. Ar fi multe de analizat sub aspectul amenzilor, inclusiv eventual sub aspectul existentei unei fapte continue deja pedepsita prin achitarea amenzii pentru cea mai veche „fapta”, dar sub aspectul despagubirii din PVCC sper ca acest blog va va fi de folos in sensul anularii ei. Sansele de a castiga sau nu un proces cred ca nici judecatorul nu vi le poate prezice 🙂 Succes!

   • eleni spune:

    Multumesc pentru reply,
    ma bucur ca am gasit pe blog ce implica modificarea regimului contraventiilor privind circulatia fara rovinieta.
    In rest, impresia pe care mi-o creati e ca legea nu e clara si lasa loc de interpretari subiective. Speram ca analizand faptele prezenatte succint sa se ajunga la aceeasi concluzie legala.Maine voi avea raspunsul si o sa va tin la curent.
    Multumesc inca o data,
    Eleni Boboc

 4. ioanacarp spune:

  daca in 14.08.2012 s-a constatat ca ati circulat fara a detine rovinieta valabila (nu alta fapta contraventionala), procesul verbal nu poate fi intocmit decat in 30 de zile de la aceasta data, in caz contrar fiind prescris dreptul agentului constatator de a mai constata si sanctiona fapta; daca este vorba de alta contraventie, termenul general de prescriptie e 6 luni in continuare. Raspunsul la intrebarea „platesc amenda sau s-a prescris” nu vi-l pot da, insa va pot recomanda sa consultati un avocat si, daca ajungeti la concluzia ca s-a prescris, nu uitati ca aveti 15 zile de cand vi s-a comunicat procesul verbal pentru a-l contesta in instanta. Prescriptia trebuie constatata de instanta investita cu solutionarea plangerii, nu o puteti invoca oricand oricum.

 5. cristi drignei spune:

  Buna ziua
  puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog
  eu am fost depistat pe data de 14-08-2012,procesul verbal a fost constatat pe data de 06-02-2013 si mi-a fost lasat in posta pe data de 14-02-3013.
  este in regula?
  30 de zile de la 14-08-2012 sau de la 02-02-2013?
  platesc amenda sau s-a prescris?
  multumesc frumos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s