Generalitati despre aplicarea legii de procedura civila in timp

Pana la NCPC, stiam o regula de aur in materie: legea de procedura civila este de imediata aplicare. Nici nu stiam exact ca baza legala o constituie art. 725 din actualul Cod de procedura civila, potrivit caruia dispozitiile legii noi de procedura se aplica, din momentul intrarii ei in vigoare, si proceselor in curs de judecata incepute sub legea veche, precum si executarilor silite incepute sub acea lege.

De la 1 septembrie a.c. NCPC vine cu o noua filosofie, anticipata prin mica reforma (art. XXII alin. 3 din Legea nr. 202/2010). Principiul prevazut de art. 24 NCPC urmareste sa asigure previzibilitatea actului de justitie: dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare.

Cand incepe un proces? Atunci cand este sesizata instanta, adica potrivit art. 187 alin. 1 ind. 1 NCPC, prin inregistrarea cererii la instanta, in conditiile legii.

Mai are vreo relevanta, sub aspectul legii aplicabile, data depunerii cererii de chemare in judecata la posta? Doar sub aspectul aplicarii sau nu a NCPC, in baza art. 3 din Legea nr. 76/2012. Spre exemplu, daca la 1 decembrie 2012 se modifica o dispozitie procedurala din Codul muncii (sa zicem ca se introduce obligatia angajatului de a semna personal cererea de chemare in judecata pe fiecare pagina, sub sanctiunea anularii), aceasta dispozitie procedurala nu se aplica cererii de chemare in judecata inregistrate la instanta la 30 noiembrie 2012, dar se aplica celei inregistrate la instanta la 1 decembrie 2012 indiferent daca cererea a fost depusa la posta la 30 noiembrie 2012. Pentru ca procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta, iar legea de procedura aplicabila este cea in vigoare la data inceperii procesului.

Din aplicatiile acestui principiu reglementate de art. 25-27 NCPC, imi atrage atentia regula privind administrarea probelor. Restul sunt logice si cel putin momentan nu suscita intrebari.
Administrarea probelor, dicteaza art. 26 alin. 2 NCPC, se face potrivit legii in vigoare la data administrarii lor. Nu la data cand a inceput procesul? Avand in vedere expunerea de motive a proiectului legii de punere in aplicare, raportat la faptul ca art. 26 alin. 2 NCPC nu a suferit modificari in Parlament, dispozitiile particulare privitoare la legea aplicabila mijloacelor de proba nu fac altceva decat sa detalieze principiul de la art. 24. Rezulta ca nu va interveni NCPC prin regulile de administrare a probelor daca legea aplicabila va fi actualul cod de procedura civila.

Cand incepe o executare silita? art. 613 alin. 2 NCPC ne lamureste: odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca prin lege speciala nu se prevede altfel. Se prevede altfel, de exemplu prin art. 145 din Codul de procedura fiscala (executarea silita incepe prin comunicarea somatiei).

NCPC nu precizeaza, dupa cum nici actualul cod nu o face, cand anume este sesizat organul de executare. NCPC, in sectiunea intitulata Sesizarea organului de executare, reglementeaza cererea de executare silita, inregistrarea cererii de executare silita si incuviintarea executarii silite. Nu avem o reglementare asemanatoare inceperii procesului civil, pentru a ajunge la concluzia ca executarea silita incepe prin incheierea executorului de inregistrare a cererii de executare silita.

Doctrina formata pe actualul cod, prin analogie cu inceperea judecatii, stabilise ca executarea silita incepe prin cererea de executare silita.

Cum poate fi sesizat cineva, analizand terminologia in sine, daca nu prin adresarea unei cereri?

Cum interpretez legea de procedura civila, mai ales intr-o materie guvernata de legalitate stricta precum executarea silita?

Mai citesc, cu atentie, art. 655 NCPC: De indata ce primeste cererea de executare, executorul judecatoresc, prin incheiere, va dispune inregistrarea acesteia si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.
Per a contrario, procedura nu incepe in lipsa incheierii de inregistrare a cererii de executare silita.

Daca de stabilirea datei la care este sesizat organul de executare nu ar depinde aplicarea procedurii de executare din NCPC, nu mi-as mai bate capul… Ar fi fost, evident, nevoie de o dispozitie expresa asemanatoare art. 3 alin. 2 din Legea nr. 76/2012, dar nu o avem.

Daca vineri, 31 august 2012, un creditor va expedia prin posta executorului judecatoresc cererea de executare silita, atunci luni, 03 septembrie 2012, executorul va aplica NCPC si va emite o incheiere de inregistrare a cererii sau va aplica CPC in continuare?

Pentru a nu risca anularea intregii executari silite cu toate costurile inerente, creditorul ar trebui sa manifeste o precautie sporita in aceste zile de trecere de la un cod la altul.

Lasă un comentariu