Societati, nu societati comerciale

Sintagma „societati comerciale” din titlul si din tot cuprinsul Legii nr. 31/1990 se inlocuieste cu sintagma „societati”.

In termen de 2 ani de la 1 septembrie 2012, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma „societate comerciala” sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei singame cu termenul „societate”. Inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare (v. art. 79 din Legea nr. 76/2012).

Am studiat si in Italia, pe un Cod Civil adoptat in 1942 prin care s-a abrogat Codul civil din 1865 si Codul Comercial din 1882, materiile fiind unificate. Codul civil italian cuprinde multe norme pe care noi le avem in legi speciale, printre care reguli de constituire, inregistrare, administrare, functionare, transformare, fuziune, divizare, dizolvare pana la lichidarea tuturor tipurilor de „societati”. Iar „societatile” care desfasoara „activitati comerciale” mai sunt numite prin cod si „intreprinderi comerciale”. Societatile, alaturi de alte entitati, se inscriu in „registrul intreprinderilor”. Dupa zeci de ani de la adoptarea acestui cod civil, se studia in continuare Drept comercial, distinct de Dreptul privat.

Prin urmare, sa nu intelegem gresit, legiuitorul roman nu a interzis „comertul”. Societatile vor desfasura in continuare o activitate comerciala. Sa nu intelegem ca se va schimba si denumirea de „registrul comertului” sau „camera de comert”.

S-a urmarit corelarea cu Noul Cod Civil care denumeste societatea comerciala doar „societate”, care dobandeste personalitate juridica prin si de la data inmatricularii in registrul comertului, daca prin lege nu se dispune altfel (art. 1889 NCC). Dreptul comun in materia societatilor, sub toate formele societare de la art. 1888 NCC, il constituie Noul Cod Civil.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s